Jorma Härkönen Sanasta miestä, sarvesta Härköstä

Halla-aho pyromaanina

Helsinkiläinen eurovaaliehdokas ja ns. maahanmuuttokriittisen liikehdinnän pääideologi Jussi Halla-aho päätti matkustaa Lieksaan asti pitämään puhetta. Sitä emme tiedä, onko hän käynyt koskaan Lieksassa tai Pohjois-Karjalassa aiemmin, mutta nyt matkalla oli selvä tarkoitus ja se ei ollut kirkkoslaaviin liittyvä tutkimus.

Halla-aho matkusti Pohjois-Karjalaan kiihdyttääkseen vastakkainasettelua suomalaisväestön ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten ja mahdollisesti muidenkin ulkomaalaisten välille. Muutenkin kuumana käyvä paikallinen keskustelu tarvitsi ilmeisesti jonkun, joka liekinheittimen kanssa saapuu sytyttämään täyden roihun. Niinpä siellä yleisöstä jo esitettiinkin omaa reservaattia (lääniä) maahanmuuttajille ja kuokkaa ja siemenpussia käteen. Ehdotus sai yleisöltä taputukset. Aulassa tilaisuuden jälkeen keskustelu kuumeni melkein käsirysyksi.

 Tämän päivän Karjalainen-lehti kirjoitti tapahtumasta ja eräät muutkin tiedotusvälineet olivat hereillä. Myös Jukka Kuhanen tuossa jo alusti tänne samasta aiheesta yleisellä tasolla, joten keskitytäänpä siis siihen, mikä mahtoi olla Halla-ahon ydinsanoma. Olisiko hän yllättänyt ja tullut esittelemään yhteisymmärrystä ja sovittelua. Ehei, hyvät ystävät, ehei.

 Ydinsanoma taisi olla tässä (lainaus suoraan Karjalainen-lehdestä): ”Ongelmat eivät synny siitä, että joku lausuu harkitsemattomia maahanmuuttajista ja puhuu heille rumia. Ongelma on siinä, että jotkut maahanmuuttajaryhmät ovat onnistuneet omalla toiminnallaan luomaan itsestään hyvin kielteisiä mielikuvia. On täysin suoraan myönnettävä, että somalit eivät varmaankaan ole Suomen historian suosituin vähemmistö. Minun mielestäni somaleilla olisi syytä monessa mielessä katsoa peiliin ja miettiä mistä ongelma johtuu”.

 Siis ne, jotka ovat saapuneet maahamme pakolaisina, joita meillä syrjitään ja jotka ovat välillä suorastaan rotuvihan kohteena, ovatkin Halla-ahon mielestä syyllisiä. Ydinsanoma siis kolmella sanalla: uhri on syyllinen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (115 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitähän mieltä PS:n EU-vaaliehdokas Ruohonen-Lerner olla kollegansa tempauksesta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

On varmaan onnellinen ja huojentunut, ettei tarvitse olla enää paimentamassa.

Timothy Speer

Mikä tempauksesta. Jussi jos sanoo väärin se kuulee siitä miksi maahan muuttajan ei saa sanoa sama? Jussi sanoo maahanmuuttajaryhmät toiminnallaan eikö?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Helsinkiläiset ovat jo kyllästyneet Halla-ahoon joka nyt pistää toivonsa maakuntien miehiin.

Timothy Speer

Helsinkiä moni asia kyllästyttää, ei kaikesta saa puhua.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Perusteet tälle väitelauseelle ovat...?

En pidätä hengitystäni.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Millä perusteella väität, että helsinkiläiset ovat kyllästyneet Halla-ahoon?Taitaa olla vain oma mielipiteesi?
Eiköhän vaan mene kirkkaasti läpi monissakin tulevissa vaaleissa.
Kyllä kai pääkaupunkilainen poliitikkokin voi liikkua tutustumassa ihmisiin ympäri Suomea. Mitä ihmeellistä siinä on?
Kun olen Jussi Halla-ahon toimintaa seurannut, ovat hänen monet eduskuntakyselynsä olleet aivan järkeviä. Samoin kannanotot Helsingin kaupunginvaltuustossa.
Tuntuu vaan siltä, että monet kyseisen henkilön vastustajista "ulvovat laumasieluisesti muiden susien mukana" viitsimättä perehtyä asianomaisen kannanottoihin sen syvällisemmin.
Halla-aho esiintyy kärkevästi, mutta hyvine, täysin järkevine perusteluineen asiapohjalla.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

No tässä blogissa pyrittiin nimenomaan analysoimaan hänen puheensa ydinsisältö.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Tars ensin tietää mitä se siellä puhui. Tuo sinunkaan referaattisi ei oikein ollut täydellinen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #28

(28.) Missähän kohtaa tätä blogia oli sitä puheen sisällön "analyysia"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Helsinkiläiset usein ekana omaksuvat jonkun ulkolaisen muodin mitä nuiva aate on ja sitten ensimmäisenä hylkäävät tuontimuodin.

Jouni Nordman

EU-vaaleissa Halla-ahon ei enään tarvitse itseään tunnetuksi tehdä Helsingissä eikä sen lähialueilla. Mutta Halla-ahon kiertäessään maakuntia tukee todella hyvin PS paikalis toiminta, sillä noilla seuduilla harvoin käy puolueen todellisia isoja nimiä. Eli Halla-aho tekee sekä omaansa kamppaniaa, että vahvistaa puolueen asemaa pelkästään käymällä paikalla.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Missähän vaiheessa poliitikon ammatista tuli Halla-aholle tavoite? Aikanaan Perussuomalaiset jättäneet Muutos 2011 kannattajat edustivat kyllä enemmän halla -aholaista ideologiaa, mutta itse pääideologille ei ideologia ollutkaan pääasia, vaan hyvät tulot. Oli aika selvää, ettei Muutoksesta tulisi olemaan Perussuomalaisille kilpailijaksi.

Ja eduskunnassa on nähty, ettei Halla-ahosta ole poliitikoksi. Onhan hän pari kertaa suunsa avannut, mutta kannattajat ovat takuulla suuresti pettyneet. Sitä suurta muutosta somalien maasta karkottamisineen ei tullut, ei maahanmuuton vähenemistä, eikä edes maahanmuuton pysymistä entisellään, vaan suorastaan kasvua maahanmuutolle.

Halla-ahon on "kiillotettava" kilpeään, vaikka sitten seurauksena olisi lieksalainen sisällissota. Ellei häntä valittaisikaan Europalamenttiin, niin hän olisi rampa ankka poliitikkona.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

On niitä pakolaisia kyllä muitakin ryhmiä. Niistä muista ei juuri puhuta.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Onkohan tää sitten lopulta taas joku ihonvärikysymys rasisteille että miksi somalit ovat se pahin uhkaryhmä painajaisissa.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Kyllähän Halla-Aho on oikeassa, ei somalit täysin syyttömiä siihen ole että ovat vähiten tykätty maahanmuuttajaryhmä. Täysin erillaisten kulttuurien yhteensovittaminen ei ole helppoa.

Timothy Speer

Kyllä systeemin voi käyttää väärin niin silloin maahanmuuttajan vika. Mutta suurin syy on politiikka ei maahanmuuttaja. Minä äänestän Halla-aho.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Timothy, jos sinä luulet tulevasi hyväksytyksi suomalaisena paremmin polkemalla toisia maahanmuuttajia, niin erehdyt. Hallaa teet itsellesikin, mutta toisille ehkä enemmän.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Näitä pyromaaneja näyttää valitettavasti olevan liikkeellä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020918023030_u...

Olisiko peiliin katsomisen paikka?

Mikael Stenbäck

Halla-ahon blogi käsittää n.400-sivuisen kirjan verran tekstiä - olen lukenut sen kaiken. Luulen, että olen tällä keskustelupalstalla ainoa sen kaiken lukenut. En löydä sieltä rasismia. Missä vika? Oletteko te _oikeasti_ lukeneet niitä kirjoituksia? Luulen, että valehtelette.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Tätä vastinetta kerkisinkin jo odottaa. Olen kokenut sen useasti, että Mestarin uskolliset opetuslapset tulevat ojentamaan minua, että sinun pitää lukea kaikki hänen kirjoituksensa, jotta ymmärrät. Ikään kuin muuten hänen toimintaansa ja puheitaan ei saisi arvostella.

Tuo lähestyminen vain todistaa sen, että kyse ei ole niinkään politiikasta vaan kysenalaisesta kultista, jota johtaa kannattajiensa keskuudessa tietynlaiseen erityisasemaan nostettu ihminen (tai yli-ihminen).

Timothy Speer

Erityisasema Suomessa on maahanmuuttajan jos kuka. Maahanmuuttaja on oikeassa aina muut haukutaan jos epäilee näin näkyy.

Mikael Stenbäck

Mistä helvetin kultista? Etkö tosiaan siis lue hänen tekstejään? Oletat vain siis jonkun sanovan jotain ja hyökkäät jotain olkiukkoa vastaan? Onpas noloa.

Jan Kulju

Henkilökohtaisesti en ole lukenut ihan alkutuotantoa mutta suurimman osan blogeista olen lukenut, asioita esitetään kärkevästi mutta rasismia en ole niistä itsekkään löytänyt.
Sehän HAn arvostelijoita sapettaakin että eivät voi kumota blogeissa esitettyjä asioita koska ne perustuvat faktoihin.

Poliisi kyllä aikoinaan kävi tiheällä kammalla läpi koko Halla-ahon tuotannon eikä myöskään löytänyt niistä rasismia, siitä turhautuneena kipeämies sitten tekaisi muutaman mukasyytteen pelastaakseen kasvonsa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Halla-ahon tekstejä ei tarvitse kovin montaa lukea ennen kuin fiksu ihminen tajuaa mistä niissä on kyse. Halla-aho osaa jo toki välttää syytekynnyksen, muttei se kirjoitusten todellista tarkoitusta hävitä.

Jan Kulju Vastaus kommenttiin #85

Tarkoitushakuisesti väärin ymmärtäminen ja syytekynnyksen aleneminen taitaa olla nykyään kiinni puoluekannasta, väärin ajattelevat ja "väärän" totuuden puhujat hiljennetään näytösoikeudenkäynneillä ihan valtakunnansyyttäjän tekaisemilla syyteillä jos muu ei auta.
Sitten vain toivotaan että muut väärin ajattelijat pelkäävät riittävästi pitääkseen suunsa kiinni ikävistä asioista.

Jokainen selkeästi ajatteleva ymmärtää mistä tässä on kyse.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Eivät ne faktat läheskään aina ole tosia. Useimmiten on kyllä kysymys siitä, että esitetään tosiasia sillä tavalla, että ksenofobiset ymmärtävät sen jossain määrin väärin.

Vaikka ne faktat olisivat miten valheellisia tahansa, ei niistä joudu syytteisiin. Oikeita faktojakin käyttämällä voi monella eri tavalla syyllistyä rikokseen.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mikael, jospa aloittaisit tutustumisen siihen rasistin määritelmään!

Veikkaan, että sinun määritelmäsi mukaan vain Leopold II oli rasisti (jos hänkään).

Koska ihmisen geeneillä ei voida osoittaa, että ihmisten kesken olisi laajojen ryhmien välisiä geenieroavuuksia, joilla voitaisiin perustella jonkin rodun olemassaolo, ovat rasistit siirtyneet puhumaan kulttuurieroista. Ne taas selitetään sellaisiksi, että ne vastaavat rotukäsitettä, ikäänkuin geenien määräämiksi. Kulttuuri selitetään muuttumattomaksi vuosituhannesta toiseen, eikä sitä voi muuttaa tai vaihtaa.

Pelkästään Halla-ahon selitys, miksi hän voi kutsua islamia pedofiiliuskonnoksi pohjautuu puolitoistatuhatta vuotta sitten kerroittuihin kansantarinoihin. Kulttuuri on siis tässä täysin rodun veroinen. Tuhansia vuosia säilyvä. Kun se kulttuuri esitetään halventavasti, ei rasismille ole mitään vastaväitettä.

Jan Kulju

Rasistin määritelmä suomessa :
1. Kuka tahansa joka arvostelee tai kyseenalaistaa humanitaarisen maahanmuuton järkevyyttä tai sen toteuttajien motiiveja millään tavalla.
2. Hallitsemattoman maahanmuuton ongelmista puhuminen tai esilletuominen missään yhteydessä.
3. Ei varauksetta luota tai positiivisesti rasismoi kaikkia maahanmuuttajia.
4. Poikkeus sääntöihin 1-3 : Valkoihoista kantasuomalaista EI VOI kohdella rasistisesti missään yhteydessä, valkoihoinen kantasuomalainen on lähtökohtaisesti rasisti ellei itse toisin pysty todistamaan mikä toteutuessaan tekee hänestä rasistin sääntöjen 1-2 mukaan.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

"Koska ihmisen geeneillä ei voida osoittaa.."

Jaha, tunnustat siis kuuluvasi siihen väestönosaan, joka ei tunnusta ihmisillä olevan rotuja. Eli pahimpiin rasisteihin, kiellät ihmisiltä oikeuden geeniperimäänsä?

Jostain aina pöllähtää näitä fakiireita, jotka esittävät älyttömyyksiä faktoina, ei muka rotuja ihmisissä. Mutta muissa eläimissä vastaavat geenierot aiheuttavat keskustelua siitä, onko kyse rotujen vai lajien eroista...

Janne Suuronen

Millä tapaa maahanmuuttajia voitaisiin auttaa mahdollisimman tehokkaasti ?

Itsestään selvänä asiana maahanmuuttajia tulee käsitellä kaikkea muuta, kuin yhtenä homogeenisenä ihmisryhmänä. Virolainen tai Venäläinen työn perässä Suomeen muuttanut maahanmuuttaja tuskin tarvitsee samanlaista tukea, kuin luku- ja kirjoitustaidoton koko ikänsä väkivaltaisessa ympäristössä elännyt sotaa paennut ihminen. Päivänselviä asioita.

Mikä siis on niin vaikeaa, jos Halla-aho toteaa Somalien työllistyneen muita maahanmuuttajaryhmiä huonommin. Samaan aikaan naapurivaltio Keniasta Suomeen muuttaneet tummaihoiset muslimit kuitenkin työllistyvät kanta-Suomalaisten veroisesti. Leimaamalla työllisyyserojen syyt Suomalaisen rasismin piikkiin tehdään karhunpalvelus sekä Suomelle, että maahanmuuttajille itselleen. Somaleiden marttyyriasenteen ruokkimisen sijaan tulisi tarttua työllistymisen todellisiin ongelmiin, kuten koulutustason nostamiseen ja aiemman väkivaltaisen elinympäristön traumojen purkamiseen.

Miksi kirjoitin tämän kommentin tähän puheenvuoroon ? Koska pidempään Härkösen pariskunnan kannanottoja seurattuani olen tullut tulokseen, ettei heidän motiivinsa ole aidosti rasisminvastainen toiminta, vaan kumpuaa poliittismotivoituneesta epä-älyllisestä ihmisvihasta. Ei ihan läheinen sukulainen, mutta suunnilleen serkku eräiden 1930-luvulla nähtyjen ihmisvihailmiöiden kanssa. Rasismi ja maahanmuuttoon liittyvien ongelmien käsittely tulisi irroittaa toisistaan.

Janne Suuronen

Mitä puheenvuoron otsikkoon tulee, niin Halla-aho Lieksassa puhuessaan on saattanut kantaa hieman kytevää tulitukkua, mutta Jorma Härkösen tapaiset ihmisvihaajat ovat jo vuosia kastelleet perusteettomalla katkeruuden bensalla suuria ihmisjoukkoja.

"Köyhyys periytyy" on yleisesti hyväksytty teesi kanta-Suomalaisten tulo- ja terveyseroista puhuttaessa. Elintavoista, lähisukukulttuurista ja muista vastaavista tekijöistä ei sitten vissiin maahanmuuttajaryhmiä käsittellessä saakaan puhua. Tai olet rasisti. Kaikki kulttuurit kuulemma kun ovat yhtä hyviä.

Timothy Speer

Janne sano miksi kohu naisten ympärileikkaus kuvat kun kulttuuri?

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Vastaan tyynesti, vaikka yritätkin taas provosoida. Poliittista motiivia ei todellakaan ole. Emme ole olleet, emme ole, emmekä aio vaikuttaa politiikassa. Nuo "epä-älyllinen ihmisviha"- lausunnot varmaan jokainen lukijakin osaa sijoittaa omaan kategoriaansa eli täysin asiattomiksi. Se siitä.

Blogistina minulla olisi oikeus poistaa tämä kommentti, mutta haluan, että muutkin näkevät, millaisilla argumenteilla näitä keskusteluja halutaan käydä.

Tuo jaottelu, jolla ehkä tarkoitat Olli Immosen esittämää etnistä profilointia, ei ole tapa auttaa heitä vaan nostaa heidät entistä selvemmin seurannan ja samalla etnisen vihan kohteiksi.

Veikko Penttinen

Vääjäämättömäksi tosiasiaksi jää, ettn ole lukenut ainoatkaan HA:n vastaleirin kirjoittajan tekstiä, joka olisi lähelläkään samaa tasoa, kuin Halla-ahon blokit.

Asiapohjalle rakennettuja ja ja kuivalla ironioalla höystettyjä. Erinomaisen viihdyttävää lukemista.

Janne Suuronen

Vainiin. "Taas provosoida" kohtaan voin todeta, etten muista josko eläissäni olisin yhtään kertaa puheenvuoroosi mitään kommentoinut. Ehkä ensimmäinen kerta sitten on "taas".

Olen tarkoituksellisesti viimeisen parin vuoden ajaksi jättäytynyt näiden aihepiirien suhteen sivulliseksi tarkkailijaksi ja kirjoitin tässä sen vilpittömän mielikuvan, minkä olen teistä tässä saanut. Voit sen toki jättää kylmästi huomioimatta, kuten mahdollisesti muutkin omaan ennakoviitekehykseesi kuulumattomat asiat.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Huomattava ero kansanedustaja/eurovaaliehdokkaan ja blogistin esittämien näkemysten välillä. Blogistin eli Janne Suurosen esitys on asiallinen ja keskustelua eteenpäin vievä. JHA tyytyy pelkästään nostamaan tilastolukuja esille kylminä tosiasioina vailla tarkoitustakaan etsiä niihin parannusta. Somaleiden koulutustason nostaminen, traumaattisten kokemusten purkaminen yms. on paljon enemmän kuin pelkkä ongelman todentaminen. Pisteet tästä Suuroselle. Toisen, itselleen tuntemattoman, blogistin haukkuminen alatyylisin arvioin ei sen sijaan ollut sitä, miksi Puheenvuoro on olemassa.

Janne Suuronen

Eihän tosiaan muiden alatyylinen haukkuminen ole fiksua. Tässä meidän kaikkien tulisi katsoa peiliin, niin minun kuin omalta osaltasi sinun ja myös Jorman sekä Reijan.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Kerrot Jukka tämän asiasi tässä vähän sekavasti, siitä on pikkuisen vaikea saada selvää. Toki Suurosen kanssa voisi keskustellakin, jos hän olisi keskustelukumppanilleen asiallinen.

Olitko muuten lieksalaisena itse paikalla tuossa Halla-ahon tilaisuudessa?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #38

Jorma, minä yritän, mitä nyt tältä flunssaltani kykenen. Minusta Suurosen Janne hakee ajattelullaan parannuskeinoja somaleiden heikon työllistymisen syiden poistamiseksi mainiten mm. koulutustason nostamisen ja kotimaan väkivaltaisen historian traumojen poistamista edistävät toimet sen sijaan, että nostaa JHA:n tapaan pelkkiä tilastolukuja menemättä lukujen taakse millään tavoin. Tämä oli Suurosen Jannelta mielestäni hyvä näkemys, kun miettii vähänkään sitä, missä tilassa Somalia on viimeiset kymmenet vuodet maana ollut.

En valitettavasti päässyt osallistumaan tilaisuuteen. Olin Petroskoissa työmatkalla tapaamassa täkäläisiä valtiovarainministeriön johtavia viranomaisia, varakuvernööriä ja valtapuolue Yhtenäinen Venäjä -puolueen Karjalan alueen puoluejohtajaa käynnissä olevan ENPI-ohjelman puitteissa sekä avaamassa näkymiä tulevaa ENI-ohjelmakautta varten. Jos olisin ollut Lieksassa, niin varmasti olisin mennyt paikan päälle Kulttuurikeskukseen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #44

Jukka, et siis ollut paikalla tilaisuudessa? Kuitenkin kerrot siitä "asiantuntevasti" ja esität varmoja mielipiteitä.

Halla-aho esitteli omassa luennossaan maahanmuuttajien aiheuttamia kustannuksia yleensä valtakunnassa. Mikä provosoi myös maahanmuuttajat epäasiallisiin lausuntoihin.

Lieksassa ovat maahanmuuttajien ja paikallisten välit muutenkin erityisen tulehtuneet. Tiedon puutteen vuoksi.

On syntynyt huhuja somalien saamista esim. ilmaisista autokouluista ja bensakupongeista, joita he ovat sitten kaupitelleet "alennuksella" paikallisille.

Tähänkin tilaisuuteen oli kutsuttu henkilökohtaisesti sosiaaliviraston henkilökunta. Mutta yksikään ei saapunut. Eikä myös perustellut poisjäämistään.

Olisikkohan dokumentoitu tieto hälventänyt epäluuloja maahanmuuttajien ja paikallisten välillä? Jos sitä on?

Miksi ylläpitää ennakkoluuloja salailulla?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #99

"Tähänkin tilaisuuteen oli kutsuttu henkilökohtaisesti sosiaaliviraston henkilökunta. Mutta yksikään ei saapunut. Eikä myös perustellut poisjäämistään."

Miksi ihmeessä Lieksan sosiaaliviraston henkilökunnan olisi pitänyt osallistua Perussuomalaisten järjestämään tilaisuuteen, jonka puhujana toimii kampanjoiva meppiehdokas JHA? Ja miksi olisi pitänyt vielä erikseen perustella, miksi ei vastaa kutsuun? Paikalliset perussuomalaiset vastaavat itse ennakkoluuloistaan, järjestelyistään ja niiden onnistumisesta. Uutisten mukaan paikalliselta bussikuskilta tuli aika tiukkaa palautetta, että keskustelu oli huonosti organisoitu.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #103

Petra, juuri siksi, että vain heillä on absoluuttinen tieto maahanmuuttojen saamista etuuksista Lieksassa. Ja vain he olisivat pystyneet hälventämään mamujen ja paikallisten välisiä ennakkoluuloja toisiaan kohtaan.

Ei siihen Halla-aho pysty, eikä varmaan ole ollut tietoakaan.

Vai annetaanko heidän vain "puristella nyrkkejä taskuissaan" ja tapella nahistella?

Vai onko persuennakkoluulojen ruokkiminen tärkeämpää kuin lieksalaisten ja mamujen välien parantaminen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #106

En usko hetkeäkään, että "lieksalaiset" näkevät painajaisia maahanmuuttajien kuvitelluista suurista etuisuuksista. Kyse näyttäisi olevan paikkakunnalla olevasta sisäisestä klikistä. On kohtuutonta leimata koko Lieksaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #106

Sosaliviraston henkilöstöä, kuten myös sos. lautakunnan jäseniä, jollainen itsekin olen ollut, koskee erittäin tiukka vaitiolovelvollisuus. Siksi on ymmärrettävää heidän poissa-olo. Yleiset, maahanmuuttajille kuten myös kantasuomalaisille myönettävien sos,turvan perusteet löytyvät kyllä ministeriön sivuilta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #112

Vakiohämäykset, piiloutuminen vaitiolovelvollisuuden taakse ja viittaukset ohjeisiin tai suunnitelmiin.

Vaitiolovelvollisuus koskee yksilösuojaa, tilastotason tietoja ei saa pimittää, tai käy niinkuin Lieksassa kävi toissavuonna: tilintarkastajat eivät anna synninpäästöä.

Ohjeet ja suunnitelmat ovat tae myös vaikkapa koottavien huonekalujen toimivuudesta. Toissakerralla huonekalukaupassa käydessäni viimeksi jouduin kuuntelemaan sivusta asiakkaan ja myyjän keskustelua suhteellisen yksinkertaisen huonekalun omituisesta täydellisestä hajoamisesta alle kuukauden ikäisenä.

Kyllä verovaroin haaskatusta rahankäytöstä pitäisi saada luotettavaa, käyttökelpoista seurantatietoa eikä pelkkiä etukäteissuunnitelmia.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #112

Arto, perusteet voivat löytyä mutta perusteita voi soveltaa eri tavoilla.

Näin on mm. Lieksassa tehty, mistä kertoo sekin, ettei kaupungin tilintarkastus mennyt läpi sosiaalijohtajan osalta. Eikä hänelle myönnetty vastuuvapautta ensimmäisessä tarkastuksessa.

Selittelyjen (Lehto?) jälkeen tälle sosiaalijohtajalle sitten myönnettiin vastuuvapaus.

Eli jotain hämminkiä siellä on ollut (taikka nehän on tämänkin blogin kommenteissa kerrottu).

Kyse on siis paikallisten tietämättömyydestä, mikä ylläpitää koko ajan maahanmuuttajien ja paikallisten välistä skismaa.

Meilläkin tässä naapuripitäjässä (Juuka) on maahanmuuttotaustaisia ihmisiä. Mutta ei pienintäkään skismaa paikallisten kanssa.

Ja he ovat työllistyneet erinomaisen hyvin.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"JHA tyytyy pelkästään nostamaan tilastolukuja esille kylminä tosiasioina vailla tarkoitustakaan etsiä niihin parannusta. Somaleiden koulutustason nostaminen, traumaattisten kokemusten purkaminen yms. on paljon enemmän kuin pelkkä ongelman todentaminen."

En haluaisi taistella tuulimyllyjä vastaan ja ottaa kantaa siihen (voin toki tämän tehdä Scriptan tarjoamien lähdetekstien avulla, jos tämä kommentti ei uppoa kaaliin, ja tätä erikseen vaaditaan [josta voisi tyhmempänä päätellä, että niiden kuuleminen myöskin oikeasti kiinnostaa]), että esittääkö Halla-aho esimerkiksi kirjoituksissaan maahanmuuttoa koskeviin ongelmiin parannusta vai ei.

Tokihan hän on esittänyt, mutta tämä tieto ei ole mahdollisesti sinua tavoittanut, koska et ole lukenut hänen kirjoituksiaan, ja jatkat puolueellista demonisointia puutteellisilla tiedoilla varustettuna, tai sitten nämä eivät kaikessa yksinkertaisuudessaan ole sinulle mieleisiä.

Jos pitäisi laittaa rahaa likoon, veikkaisin jälkimmäistä vaihtoehtoa, johon on pakko todeta, että Halla-ahon tarjoamien ehdotusten epämiellyttävyys ei ole niiden olemassaoloa poissulkeva tekijä. Niin tai näin: Tämän johdosta toistat kaikessa humaanissa ja suvaitsevaisessa ylivertaisuudessasi "ei sillä mitään ehdotuksia ole" -mantraasi itseäsi tiiviisti suggeroiden.

Mitä uskot saavuttavasi tällä itsesi hämäämisellä? Jos täällä Reija Härkösen sanoin jotkut agitoivat, ne ovat juuri "te" tai ainakin sinä näillä valheellisilla ja vähättelevillä väittämillänne.

Luulen sitä paitsi huomaavani perustavanlaatuisen dilemman. Näitä asioita pitää nimenomaan käsitellä tilastoluvuista pääteltävinä "kylminä tosiasioina", (sanoit itsekin, että tosiasioita - eivätkö ne sitten ole niitä, vai jos ovat, niin mitä vikaa niissä on?) eikä emotionaalisesti, kuten mielestäni esimerkiksi Jorma Härkönen itseään oletukseni mukaan humaanina kaverina pitävänä tekee.

Esimerkiksi Janne Suurosen esille nostamat ikävät tosiasiat koskien somalien ja kenialaisten työllisyyseroja puhuvat puolestaan. Eikö somaleilla todellakaan ole mitään peiliin katsomisen aihetta? Eikö todella?

Minä en vainoa tai jallita somaleita tai ketään muutakaan. Tulkitsen tilastoja ja muita todennettavia tosiasioita juuri sellaisina kuin ne ovat, ja haluan myös keskustella niistä kylmän rationaalisesti, vaikkei se jostakin toisesta mukavaa olisikaan.

Pitääkö teitä varten luoda tilastotieteisiin omia poikkeussääntöjä koskien asioita (kansanryhmiä), joita koskevista tilastoista tai muista laskennallisista tosiasioista ei saisi tehdä adekvaatteja johtopäätöksiä? Kyllähän kantasuomalaisetkin ovat omine työttömyysprosentteineen täysin kelvollisia, verratessa esimerkiksi eri maakuntien välisiä eroja asiaa koskien.

Jos pakolaisstatuksen päätetään olevan kelvollinen tekijä vaikuttamaan siihen, ettei ihmisten työllistymisongelmia saa eikä tule arvioida, eikä sen laajemman esiintyvyyden pohjalta saa laatia tuhmia johtopäätöksiä, ei se saa olla ainoa vastaavaa analyysiä rajoittava tekijä. Kaikki maakuntien välisiä kantaväestöä koskevia työllistymiseroja koskevat laskennalliset tosiseikat tulee täten mitätöidä, koska löytyyhän sieltä pinnan alta kaikenlaisia yksilötason konflikteja, kuten aviokriisejä, heikkoa koulumenestystä ja oppimisvaikeuksia, mielenterveysongelmia, väkivaltaa, näistä johtuvia traumoja (viitaten omaan kommenttiisi) ja ja ja...

Anteeksi, jos tämä(kin) kommenttini oli mielestäsi hyökkäävä ja pahansuopa, mutta tämä jatkuva vänkääminen ja todennettavien tosiseikkojen vähättely arviointikriteereinä erittäin tärkeistä poliittisista linjavedoista keskusteltaessa alkaa ottaa nuppiin oikein rankemman kautta.

Jotkut asiat vain ovat juuri niin (rempallaan) kuin ovat ja tämä on kertakaikkisen pakko myöntää, tunnustaa ja kohdata, vaikkei se mukavalta tuntuisikaan (koska pakolaisethan ovat poliittisesti korrektin aksiooman mukaan niin sorrettuja ja vainottuja ja litaniamuitakompensoiviatekijöitä), jotta asiaintilaan saadaan kehitettyä tepsiviä ratkaisumalleja.

Tämä palvelee lopulta myös ao. maahanmuuttajaryhmien itsensä etua, vaikkei se ansiokkaasti harjoittamassanne ja vailla totuuspohjaa lepäävässä rotusortohysteriassa siltä tuntuisikaan. Piste.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #60

Tulihan se sieltä. Scriptasta löytyy vastaukset kaikkeen. Lukekaa sieltä. Kirkollakin on Raamattunsa, mutta sen lisäksi papit, jotka tuovat julki Raamatun tekstejä kansalle. Minkä takia Halla-aho ei edes itse vaivaudu kertomaan näitä vaihtoehtoja ja ratkaisuja keskustelutilaisuuksissa vaan jättää ne Scriptan lukemisen varaan?

Pitäisikö kieltää se tosiasia, että somaleiden työttömyys Suomessa on huomattavasti kenialaisten työttömyyttä korkeampi? Minusta ei pidä. Mutta ei siitä myöskään pidä tehdä kaltaistesi kaltaisia suorasukaisia johtopäätöksiä somaleiden luonteenlaadusta menemättä lainkaan työttömyyslukujen sisään sekä ko. maiden maahanmuuttajien maahanmuuton perussyiden profiileihin sekä jättää huomiomatta maahanmuuttajien kansallisuuksien kokonaismääriä ja lähtötilannetta kotimaissaan.

Optimaalitilannehan olisi, että humanitääriseen maahanmuuttoon johtavia perusteita ei maailmassa olisi lainkaan vaan ihmiset saisivat rauhassa elää kotimaissaan.

En kokenut kirjoitustasi hyökkääväksi tai pahansuovaksi, sillä uskon sinun aidosti pyrkivän keskustelemaan tästä aiheesta. Olemme vaan asioista eri mieltä ja ilman erimielisyyttähän ei keskustelulle olisi juurikaan edellytyksiä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #63

Scripta sattuu olemaan "halla-aholaisuuden" (poliittinen liikehdintä, jonka järjestäytymistä en edelleenkään suostu tunnustamaan) konkreettinen "lähdeteos". Halla-aho ei ole sentään koskaan itse tokaissut haastatteluissa, että menkää lukenaan, älkääkä kyselkö, vaikka itse saatoin niin tehdäkin.

Luulen kaikesta huolimatta ymmärtäväni, mitä olet ajanut takaa kommenteissasi sekä omassa blogikirjoituksessasi: Sen sijaan, että Halla-aho kertasi maahanmuutosta koituvia (sosiaalisia) ongelmia ja penäsi kokonaiskustannusten julkistamista, olisi hän kaiketi voinut samaan hengenvetoon esittää, kuinka somaleita saataisiin kannustettua parempiin opintosuorituksiin sekä avustettua purkamaan sodan ja vainon aiheuttamia traumaattisia kokemuksia. Seems legit.

Ensimmäiseen kohtaan yksiselitteinen ratkaisu on se, että somalit käyvät kaikkien kantaväestöläis- sekä muiden maahanmuuttajaryhmien jälkikasvun tavoin koulua ja oppivat. En sitten tiedä, mistä johtuu mm. se, että Suomesta on tavattu jo pitkästi toista kymmentä vuotta maassamme asuneita somaleita, jotka eivät ole onnistuneet oppimaan kieltämme.

En usko, että kyse on yksinomaan heikosta integraatiosta ja täten puutteellisista kielenoppimismahdollisuuksista. Myöskään kielen haastavuus ei ole selittävä tekijä, koska todistetusti monet somalit ovat sitä puhumaan sekä kirjoittamaan oppineet kohtalaisen moitteettomasti, esimerkiksi Abdirahim Hussein, Hussein Mohammed ja Zahra Abdullah. Sekä lukuisat ei-julkkikset tietysti myös.

No, tämä menee kai jo liiaksi aiheen ohi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #60

Muhonen kysyy:

"Esimerkiksi Janne Suurosen esille nostamat ikävät tosiasiat koskien somalien ja kenialaisten työllisyyseroja puhuvat puolestaan. Eikö somaleilla todellakaan ole mitään peiliin katsomisen aihetta? Eikö todella?"

Minä en oikein hahmota, mikä niissä työllisyyseroissa on ikävä asia.

Syytkin ovat yleisesti tunnetut. Tietyistä Afrikan maista tapahtuu aivovuotoa ja koulutetun väestön muuttoa. Näitä maita ovat esimerkiksi Kenia ja vaikka Uganda. On aika selvä asia, että tämänkaltaisista maista saapuvat henkilöt omaavat hyvät työllistymismahdollisuudet uudessa ympäristössään, vaikka sitten ongelmia olisikin.

Sellaisista sotaakäyvistä tai käytännön anarkistista yhteiskuntakokeilua toteuttavista maista kuin Somalia tai Kongo taas nostavat kytkintä aivan kaikki, sekä koulutetut että ne kouluttamattomat ja persaukiset. Niitä jälkimmäisiä on yleensä enemmän.

Näiden tosiasioiden valossa ei tarvitse rakettitieteen loppututkintoa tajutakseen, miksi kenialaisten työllisyysaste on Suomessa korkeampi kuin somalien.

Mitä taas tulee rasismiin, niin sekään ei ole mitenkään ihmeellistä että koulutetulla ja työssäkäyvällä ihmisellä on huomattavasti pienempi riski joutua sen kohteeksi. Vaikka tietysti ne uutiskynnyksen ylittäneet syrjintäjutut koskevat yleensä niitä tapauksia, joissa syrjinnän kohteeksi on joutunut ammattitaitoisempi ihminen.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #64

Jalonen pohtii:

"Minä en oikein hahmota, mikä niissä työllisyyseroissa on ikävä asia."

Ei niissä mitään ikävää olekaan. Se oli niin sanottua sarkasmia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #67

No, kelpaako ylläoleva selvitys? Vai pitääkö edelleenkin mietiskellä, mitä erityisiä puutteita somalikulttuurissa on verrattuna kenialaiseen elämänmenoon?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #68

Jalonen tiedustelee:

  "No, kelpaako ylläoleva selvitys? Vai pitääkö edelleenkin mietiskellä, mitä erityisiä puutteita somalikulttuurissa on verrattuna kenialaiseen elämänmenoon?"

Kyllä kelpaa, mutta ottaen huomioon toveri Suurosen esittämät tilastolliset faktat, lienee syytä keskustella somalikulttuurin eroavaisuuksista kenialaiseen elämänmenoon. En siis välttämättä menisi leimaamaan mitään siellä esiintyvää eksplisiittisesti puutteiksi.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #64

Miksi Suomen romanien työllisyysaste on heikko, vaikkeivat ainakaan viiteen sataan vuoteen ole joutuneet nostamaan kytkintä mistään levottomasta maasta ? Koulutusmahdollisuudetkin Suomessa ovat ainakin viimeiset 40-vuotta olleet romaneilla muiden suomalaisten kanssa täysin samalla viivalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #72

Kyllä Suomen romaneista iso osa on nostanut kytkintä ja siirtynyt Ruotsiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #73

Södertäljen suomalaisista ovat suomenromanit näkyvin ryhmä!

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #73

Huoah, Sini se osaa aina pysyä asian ytimessä.

Kysytään sitten jatkokysymys: Miksi Ruotsin romaneiden koulutusaste ja sen myötä työllisyysaste on merkittävästi muita Ruotsalaisia pienempi ?

Pointtinani on tällä esimerkillä viitaten ylempään keskusteluun kertoa, ettei pelkästään maahanmuuttajan lähtövaltion tilanne välttämättä ole koulutustasossa ja työllisyysasteessa ratkaisevin tekijä. Joskus voi olla merkittävin asia, mutta ei automaattisesti aina ja kaikkialla. Mielestäni Jalonen tuolla kommentissaan #64 oikoi mutkia vähän liikaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Ruotsin romanit on määre jonka voi tulkita monin tavoin. Kaikilla ihmisillä ja sosiologisetnisillä ryhmillä on omia erityispiirteitä mutta enemmän on yhdistäviä tekijöitä. Ihan älytöntä aina keskustella jostain tietyistä ryhmistä negatiiviseen sävyyn. Älytöntä siinä mielessä että sellainen keskustelu ei kuulu hyviin tapoihin. Esim jos jollain ryhmällä on joitakin erityisvaikeuksia sanotaan vaikka koulumaailmassa niin toki siitä pitää sitten koulumaailmassa keskustella ja tutkia asiaa ja tehdä jotain toimenpiteitä jne. Mutta vuodesta toiseen heittää jonkun vähemmistön niskaan kuraa on pelkkää yhteiskuntarauhan rikkomista ja juuri niinkuin tämän blogin otsikossa osuvasti huomautetaan pyromaniaan verrattavaa häiriintynyttä pakkomielteistä idiotismia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #72

Suuronen kysyy:

"Miksi Suomen romanien työllisyysaste on heikko, vaikkeivat ainakaan viiteen sataan vuoteen ole joutuneet nostamaan kytkintä mistään levottomasta maasta?"

Lähes puolet maamme romaniväestöstä asui vuoteen 1939 asti sellaisella seudulla kuin Viipurin lääni. Sieltä nostivat kytkintä tasan tarkkaan aivan kaikki, syistä joita minun oletettavasti ei tarvitse selittää.

Evakkomustalaisille oli oma siirtoleirinsä, ja yli puolet -- toistan, yli puolet -- heidän lapsistaan huostaanotettiin. Romanievakkojen sodanjälkeiseen kohteluun voi halutessaan perehtyä täällä, vaikka rasismista ei kuulemma saakaan puhua.

Kaupan päälle tuli yhteiskunnan rakennemuutos. Markkinoilla kaupungista toiseen reissanneiden romanien elämäntyyli ei enää istunut siihen sotien jälkeiseen hyvinvointi-Suomeen, jossa nytkin elämme. Seurauksena oli, että aiemmin maaseudulla kiertävää elämää viettäneen vähemmistön edustajat ajautuivat kaupunkien reuna-alueille.

Romaniyhteisön sisäiset tuloerot tietysti ovat tämän seurauksena hyvin suuret. Toisaalta yhteisössä on vauraissa oloissa eläviä Hagerteja ja Palmrotheja, toisaalta taas ne Dimitri ja Allan sieltä Konnunsuolta.

Riittääkö tämä?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #78

Tuossa oli ihan riittävästi romanien historiasta. Mutta sodanaikainen pakkolähtö Viipurin läänistä tai pakkohuostaanotot eivät selitä merkittäviä koulutuseroja muihin suomalaisiin nähden. 400 000 muutakin evakkoa joutui alueelta lähtemään, eivätkä mitenkään eroa muista suomalaisista.

Kun Sini tuossa ylempänä kaipaili positiivisia onnistumisia, niin yhtälailla suuri joukko Venäjällä sorrettujen Juutalaisten jälkeläisiä joutui toisen maailmansodan melskeissä pakenemaan Viipurin läänistä ja joiden jälkeläiset eivät mitenkään koulutus- ja työllisyystasossa poikkea muista suomalaisista.

Ero lähtee näiden yhteisöjen sisältä. Käsittääkseni romaneillakin koulutuksen arvotus on saamassa enemmän jalansijaa ja mitä suuntausta tosiaan on hyvä vahvistaa. Marttyyriasenteen ruokkimisen sijaan. Ja ainakin joidenkin maahanmuuttajaryhmien sisällä tulee varoa, ettemme ruoki katkeroittavaa marttyyriasennetta, vaan saamme lisättyä aitoa tietämystä, mitä tämä yhteiskunta vaatii pärjäämiseksi.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #81

Keskustelu Karjalan evakoiden koulutustasosta on mielestäni melko turhaa - ottaen huomioon ajan, jolloin tuo tapahtui. Puhuisin paremminkin sopeutumisesta uuteen ja eittämättä ikävien tapahtumien aiheuttamaan elämänmuutokseen. Koulutus ei siis ole kovin käyttäkelpoinen indikaattori.

Nimim. Karjalasta kahteen otteeseen evakkoon lähteneen ja sittemmin vailla kansakoulua kummempaa koulutusta karjakkona ja taimenistuttajana työtä tehneen isoäitini lapsenlapsi. Jokunen romani saattoi opiskella itselleen mummoani korkeamman tutkinnon - kukapa tietää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #81

Tuli nyt vaan mieleen että nuivat eivät hirveästi yleensä tunnu arvostavan koulutusta esim toimittajan koulutusta tai jonkun etevän poliitikon koulutusta jos hän on nainen ja vaikka vihreä.
Suomen romanit ovat melko heterogeeninen ryhmä, siellä on koulutettuja ja kouluttamattomia ihan niinkuin vaikka minkä tahansa kaupungin asukkaissa.
Mistä sinä tiedät ovatko romanit jonkinlainen yhteisö? Tuo puhe on pelkkää nuivaa retoriikkaa joka astuu yhteiskuntatieteilijöiden varpaille (apropås koulutus ja asiantuntijuus ja niiden kunniottaminen). Minä olen tavannut niin erilaisia romaneja että en menisi puhumaan mistään romaniyhteisöstä.
Ajattele jotain Virtasten perhettä, isä äiti ja kaksi lasta. Niillä on sitten isovanhemmat ja tuttavapiiri ja työkaverit ja kummit ja naapurit ja poikaystävät ja salarakkaat ja mitä lie. Ihan hyvin jos haluaisi olla nuiva voisi sitten puhua yhteisöstä ja keksiä kaikenmaailman kliseitä virtasista ja vaikka heidän naapureistaan. Mutta miksi? Vain phassa mielessä sellaista tehdään.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #84

Mikä tarkoittaa "nuiva", kun Kati sanaan olet niin tykästynyt ?

Katsotaan, mitä Sosiaali- ja terveysministeriön "Suomen romanit" esite kertoo:
"Aiemmin romanit suhtautuivat koulutukseen varauksella, koska koulu oli eräs keino sulauttaa heitä pääväestöön"

Romanit eivät siis itse ole halunneet sulautua valtaväestöön ja miksi koulutukseenkin on suhtauduttu kielteisesti. Tässä myös sivutaan Jalosen ylempänä käyttämän 'Joutuivat muuttamaan Viipurinläänistä' argumentin validiutta. Ja aiheessa myöskin sivutaan monikulttuurillisen ihanteen hintalappua.

Edelleen Sosiaali- ja terveysministeriön esitteestä:
"1990-luvulla romanit ovat alkaneet suhtautua myönteisesti koulutukseen: koulutuksesta on tullut kunnia-asia."

Muutosta parempaa on siis tapahtunut, kuten ylempänä totesin.

http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?fold...

Ja Sini, minäkin olen tavannut romaneja. Eräskin kertoi surullisena, ettei hänen lapsensa oikein jaksa opiskella ammattitutkintoa loppuun (koska ei usko kuitenkaan saavansa työpaikkaa). Peruskoulun päätöstodistus lapsella sentään oli.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #89

Aikaisemmin laitoit mun suuhun jonkun käsittämättömän positiivisia onnistumisia joista en ole puhunut. Nyt kutsut mua "Katiksi" ja sitten lopuksi "Siniksi"?? Skarppaa vähän.
Kyllä sinä tiedät mitä nuiva retoriikka ja arvomaailma on ei sitä kenenkään sulle tartte selittää.
Romaneihin on suhtauduttava kunnioituksella sillai ettei keksi heille jotain yhteisöjä tai traditioita joita he eivät itse itselleen määrittele.
Sen ovat tehneet ne tutkijat jotka ovat tutkineet esim noita evakkovaiheita.
Jos on tapahtunut tragedioita jossain aikaisemmassa historian vaiheessa niin se voisi olla syy ns positiiviseen syrjintään ja myös voi olla syy lakata ruotimasta koko ajan romaneita. Katson keskustelun päättyneeksi.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #93

Romanien, yhteen tilastokoriin laittaen, merkittävästi alempaa koulutustasoa, jopa peruskoulun loppuun käymättämättömyyttä, en ole keksinyt minä vaan tutkijat ja viranomaiset. Jos et tästä pidä, niin älä siitä minua syytä.

Ja mitä ajatukseesi positiivisesta syrjinnästä historian pohjalta tulee, niin vaatinet sitä sossun varassa eläville suomalaisille Ruotsissa ja Venäjälläkin. Tai suomenkieliselle enemmistölle ihan täällä Suomessa. Toinen vaihtoehto saattaisi olla lakata ruokkimasta sorrettujen marttyyriasenteita ja lakata kannustamasta oman kulttuurin säilyttämiseen asioissa, joista seuraa ristiriita valtaenemmistön kanssa. Romanit saavat puolestani jättäytyä syrjään valtaenemmistön kulttuurista, kunhan sitten itse kantavat seuraukset.

Mutta nuku Sini sinä makoisasti ensi yö ilmeisesti jotkut ihmiset yhteen kategoriaan luokittelevien nuiva-uniesi kanssa. Minun ei tarvitsekaan ymmärtää termiä, vaikka jossain olen sitä joskus nähnytkin käytettävän.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #81

Suuronen toteaa:

"400 000 muutakin evakkoa joutui alueelta lähtemään, eivätkä mitenkään eroa muista suomalaisista."

Kuinka moni näistä 400 000 evakosta siirrettiin sodan jälkeen etnisin perustein pystytetylle siirtoleirille, ja monenko lapset huostaanotettiin?

Tuntuu näemmä olevan hankala myöntää, että evakkojen kohtelemisessa oli eroja sen suhteen, mikä oli heidän taustansa.

Lisäksi, kuten sanottu, Karjalan romaneilla oli oma kiertävä elämäntyylinsä, joka poikkesi sikäläisestä valtaväestöstä. He saivat tämän seurauksena tuplatällin. Aluksi meni alta se tuttu provinssi, jossa he olivat perinteisiä elinkeinojaan harjoittaneet; sen jälkeen uusissa kuvioissa yhteiskunta koki rakennemuutoksen, joka ylipäätään ei ollut suosiollinen vanhoille kiertolaisammateille. Tätä voi halutessaan pitää sellaisena kulttuurisena tekijänä.

Mutta ei sekään mikään peruuttamaton ongelma ole ollut.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #88

Yritin googlella etsiä romanien leirittämisistä (viranomaisten toimesta) sodan jälkeen etnisin perustein, mutten ainakaan nopeasti saanut yhtään osumaa. Toisaalta uskon kyllä, ettei heitä tosiaan haluttu ottaa pysyvästi asumaan minnekään ja miksi vaikkapa kuvaukset Mäkkylän junavaunuista ja kurjista olosuhteita varmasti pitävät paikkansa. Helppo uskoa, sillä ei kaikkia muitakaan evakoita mitenkään toivotettu tervetulleeksi (ja mistä olen lähisuvultanikin kuullut riittävästi kuvauksia).

Tässä kyllä jo eksyttiin puheenvuoron aiheesta aika kauas.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #94

"Yritin googlella etsiä romanien leirittämisistä (viranomaisten toimesta) sodan jälkeen etnisin perustein, mutten ainakaan nopeasti saanut yhtään osumaa."

Ääh. Viittasin tuohon samaiseen Mäkkylän tilapäiseen siirtoleiriin, _johon olin laittanut linkin jo alkuperäiseen viestiini_. Siellä espoolaisella telttojen ja junavaunujen kaatopaikalla ne evakosta kerätyt mustalaiset luuhasivat vielä 1950-luvulla, ennen kuin Helsingin kaupunki alkoi osoittaa heille purkukelpoisia puutaloja. Maanhankintalaki ei tainnut _ihan_ koskea Karjalan mustalaisia samalla tavalla kuin muita evakkoja?

Sodan aikana muuten oli toiminut Kihniössä romanien erikoistyöleiri. Tietysti kaikki Suomen miehet olivat sodan aikana työvelvollisia, mutta tämä lafka oli ihan varta vasten romanimiehille.

Pikakysely: millä nimellä on yleensä totuttu kutsumaan hallinnollista menettelyä, jossa kahden kansanosan jäsenet erotetaan toisistaan? Enkä halua kuulla mitään vitsejä ruotsinkielisten kaupunginosaprojekteista.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Muistuipa mieleen, että olet Jussi Jalosenkin haukkunut perinpohjin ja jos vaikka miksi. Kommarista alkaen. Mitähän tuolla ylempänä kirjoititkaan?

Koska muistisi on noin lyhyt, ajattelin vähän treenata sitä.

Janne Suuronen

Ei kovin järkevää sanailua, eikä mitenkään yksipuolista. Eikä sosiaalisessa mediassa mitenkään harvinaista. Oli aikalailla täysin tarpeetonta, kuten tämä Elosen kommenttikin.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta selvityttää parhaillaan maahanmuuton hyötyjä ja haittoja. Lopputulema julkaistaan kirjan muodossa.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Lupaatteko julkaista sen myös siinä tapauksessa, että ns. hyödyt olisivatkin ns. haittoja suuremmat?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Julkaisihan perussuomalaisten ajatuspaja myös selvityksen, jossa todettiin Suomen jäsenyys eurossa hyväksi asiaksi. En minä ainakaan epäilisi heidän käyttämiensä asiantuntijoiden puolueettomuutta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #65

Tarkennus ensimmäiseen kommenttiini: ennalta päätetty tutkimustulos, ainakin jos Hirn saisi asioista päättää.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Timothy Speer

Tiedän moni maahanmuuttaja kannattaa Halla-ahon eikä ymmärrä miksi tosi ongelmat ei saa puhua se on siinä kuitenkin. Tilastot tietää moni ja näkee ongelman. Moni koska eri kulttuurit. Ystävän poliisi kanssa puhuu asian (ei työajan) saa tietää lisää. Suomessa politiikka on huono. Suomessa ihminen tulee maahan kaikki hymyilee mitään ei odoteta annetaan vaan. Se laiskistuu ja luulee kaikki on ilmainen hänelle. Luulee hän oikeassa aina voit elää kuin kotona. Puolustat pahat teot hän oppii lisää.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Mistä sinä olet tuollaisia harhakäsityksiä omaksunut?

Tiedätkö muuten, että tämän keskustelupalstan ehtoihin kuuluu tunnistettavan kasvokuvan käyttäminen. Täällä esiinnytään omalla nimellä ja kuvalla.

Itsellesi siitä on se hyöty, että muutoin joku voi luulla, että olet tekaistu henkilö etkä lainkaan olemassa.

Timothy Speer

En ymmärrä mitä tarkoitat, jos minun kokemus sanoo toista.

Minna Eerolainen

Kyllä hieman ihmettelen ja epäilenkin tuota sanomaasi että monet maahanmuuttajat "kannattaisivat Halla-ahoa". Miksi ihmeessä he kannattaisivat sellaisen ihmisen näkemyksiä jonka ainoa agenda tuntuu olevan maahanmuuttajien olojen vaikeuttaminen lietsomalla vihaa heitä kohtaan esim. omaperäisesti tulkittujen "tilastojen" avulla?

Käsittääkseni mitään rakentavaa sanottavaa hänellä ei Lieksassakaan ollut, olisi pitänyt olla. Jos somalit todella olisivat Suomessa niin iso ongelma kuin he Halla-aholle tuntuvat olevan kyllä se näkyisi jo jokapäiväisessä elämässämme. Kyllä Suomessa ne rikollisetkin tuntuvat löytyvän kiitettävästi omasta takaa. Aikamoinen hiljaisuus on vallinnut esim. äskettäin paljastuneesta suomalaisten perheenisien ja tv:n Maajussi ohjelmassa esiintyneen kandidaatin pedofiiliringistä. Tämä vain esimerkkinä kun somalien rikollisuuskin aina niin huolettaa.

Jos Halla-aho nyt kuvittelee että hänelle tarjoutuu enemmän toimintavapauksia Euroopan parlamentissa luulen kyllä että käy tasan päinvastoin. Nyky-Suomessa on rasistiselle puheelle ilmeisen korkea toleranssi ja uskon että näin ei vaan Euroopassa ole pelkästään historian takia.

Timothy Speer

Sen nähdään. Ei ongelmat kertominen sama kuin rasismi, minun mielestä.

Jouni Nordman

Uskon että moni Kenialain esimerkiksi ihan oma kohtasesti tietää Halla-ahon puhuvan tästä ihmisryhmästä totta, sillä uskon että heillä itsellään on siitä paljon parenpi kokemus, sillä heillä taitaa olla kokemusta siitä kun niitä on ihan kokonaisia leirejä, jotka eivät mihinkää sopeudu.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #55

Tuohon voisi olla sanansa sanottavana esim. Kenian entisellä puolustusministerillä Mohamed Yusuf Hajilla, joka on taustaltaan somali ja uskoltaan muslimi. Hän oli erittäin tärkeässä roolissa siinä, että Kenia lähti sotaan Al Shabaabia vastaan. Tai hänen pojallaan, joka toimi erittäin sankarillisesti taannoisessa terrori-iskussa ostoskeskukseen.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Mitäpä jos palattaisiin takaisin tämän blogin aiheeseen eli Halla-ahon suorittamaan vierailuun Lieksaan. Tämä on niin mahdottoman tuttua jo entuudestaan, että käydään kirjoittajan henkilöön kuin sika limppuun ja koko aihe halutaan unohtaa.

Kirjoituksia en sensuroi enkä estä, joten sellaisetkin, jotka estävät minun kommentointini omissa blogeissaan, ovat tervetulleita kirjoittamaan tänne! Kansanedustaja Tossavainen jo näytti mallia tästä, itse en saa hänen blogissaan keskustella.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
  "Mitäpä jos palattaisiin takaisin tämän blogin aiheeseen eli Halla-ahon suorittamaan vierailuun Lieksaan."

Mitä sinä vielä haluat tästä visiitistä keskustella/keskusteltavan? Halla-aho vieraili Lieksassa ja sen lopputuloksesta uutisoi tapojensa mukaisesti äärimmäisellä poliittisella neutraliudella mm. MTV3. Kelpaisiko muutama hysteerinen ja omaa mielipidettäsi myötäilevä kommentti menneisyyden synkästä kaivosta ammennettavasta muukalaisvihasta, joka on viimeistään nyt rantautunut Lieksaankin?

Pitänee pyytää mitä nöyrimmiten anteeksi, että mm. allekirjoittanut laajensi omien kommenttieni osalta keskustelua Halla-ahon käsittelemään substanssiin, eli maahanmuuton aiheuttamiin kustannuksiin sekä sosiaalisiin ongelmiin.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Ei tarvitse hermostua Janne J.M. Enhän minä neuvo, mitä tänne haluan kirjoitettavan. Saa olla eri mieltä ihan vapaasti. Jos asiasta on keskusteltu riittävästi, niin sitten on. Kovasti noita kommentteja vaan tuntuu satelevan.

Koen vaan, ettei meikäläisen persoonasta tarvitse erityisesti käydä keskustelua. En ole julkisuuden henkilö politiikassa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Olisikohan niillä maahanmuuton kustannuksilla ja sosiaalisilla ongelmilla jotain tekemistä rasistisen propagandan kanssa. Luodaan maahanmuuttajista kuva työtävieroksuvina, tyhminä ja kouluttamattomina rikollisina, joita kukaan ei töihin varmuuden vuoksi ota.

Suomessa niitä maahanmuuttajia on vieläkin hyvin vähän muihin korkean elintason maihin. Japani ehkä poikkeuksena. Siellä niitä taloudellisia ongelmia sitten onkin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #101

"Olisikohan niillä maahanmuuton kustannuksilla ja sosiaalisilla ongelmilla jotain tekemistä rasistisen propagandan kanssa."

Luultavasti juuri niillä. Jos rasistinen propaganda on yhtä kuin suvakki-kuoron taisteluhuuto "rasisti, rasisti!".

Oletko muuten käynyt Japanissa kuinka äskettäin? Vielä vuosi sitten siellä oli kyllä elintaso ihan priimaa Suomeen verrattuna. Erikoisia ovat Japanin talousongelmat. Ja meillähän taas talousongelmia ei olekaan:-)

Mikko Saarinen

Mitä? Onko Halla-Aho pyromaani? Enpä olisi uskonut. Montako taloa poltti Lieksassa?

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Toivotaan, ettei nyt sentään omalletunnollensa tule sitä, että kannattajat siellä ryhtyisivät moiseen.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kiitos Kalevi! Oli todella mielenkiintoinen kolumni.

Tässä se tämän blogin otsikkoaihe. Eric Erforsin mukaan Timo Soini ei ole rasisti, mutta lähettää rasistin Euroopan neuvostoon.

Expressen, Eric Erfors: "En av Europarådets främsta uppgifter är att stärka de mänskliga rättigheterna och här har vi en pyroman som befordrats till brandman."

Suomennokseni: Euroopan neuvoston ensisijaisia tehtäviä on vahvistaa ihmisoikeuksia ja tässä meillä on palomieheksi ylennetty pyromaani.

Pyromaanista toimintaa Lieksassa, mutta naapurissa pelätään Euroopankin puolesta.

Eric Erfors (Expressenin pääkirjoituskirjoittaja) uskoo, että Jimmy Åkesson (SD:n puheenjohtaja olisi potkinut Halla-ahon puolueestaan.
Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että Åkesson suhtautuu rasismiin kielteisemmin kuin Soini.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #104

Kyllä pyromaanin ominaisuudet täälläkin olivat tiedossa, mutta kun talon tavat sallivat ne pyromaaninkin valinnat.
http://www.hs.fi/politiikka/a1381371971925

Terv. KK

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Tässä olennainen ote Expressenin kirjoituksesta ruotsin taitoisille: "En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist. Det är inte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini, men han har ändå skickat sin riksdagsledamot Halla-aho till Europarådet i Strasbourg.

En av Europarådets främsta uppgifter är att stärka de mänskliga rättigheterna och här har vi en pyroman som befordrats till brandman. Halla-aho är dömd för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. Och galenskaperna är lika många som sjöarna i Finland: Halla-aho skulle bli glad om ett invandrargäng våldtog en grön riksdagsledamot, "islam är en pedofilreligion" och att råna förbipasserande "kanske rentav är ett genetiskt särdrag hos somalierna".
En annan ökänd bloggpost lyder: "Jag har svårt att hitta ett nedrigare kryp i hela världsalltet än en nordisk socialdemokrat. En särskild slemmig art av dessa reptiler är en svensk socialdemokrat."
Vi är olika i Norden. Jimmie Åkesson flirtar nu med Marine Le Pen och Front National, men skulle verkligen Jussi Halla-aho med sin meritlista fått behålla en riksdagsplats för SD? Nej, det skulle strida med dagens omsminkning av partiet.
Timo Soini uteslöt dock nyligen sin riksdagsledamot James Hirvisaari, också han dömd för hets mot folkgrupp. Hirvisaari hade bjudit in en vän till riksdagen som tackade för inviten med en Hitlerhälsning från riksdagsläktaren.
Det finns uppenbarligen gränser för de politiska galenskaperna. Men de fortsätter att förskjutas."

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #129

Kära Jorma, du kan dock låna hur mycket rödgrön Eric som helst, men det ändrar inte illvillig propaganda till sanning.

Käyttäjän RolfFredSormo kuva
Rolf Sormo

Alun perin somalit eivät olleet pakolaisia. Mutta kun 1980-luvulla tapahtui Somaliassa vallankaappaus, niin sitä ennen vallassaolijat lähettivät valtion varoilla lapsensa opiskelemaan Moskovaan, josta heitä saapui aikanaan laivalla Helsinkiin kertaheitolla yli 300 henkeä juuri ennen v. 1983 Suomen eduskuntavaaleja. Ja tietenkään kellään ei ollut enää passeja tallella, kun laivalla Helsingin satamaan saavuttiin.

Näihin aikoihin oli Somaliassa tapahtunut verinen vallankaappaus, joten näitä entisen eliitin lapsia ei enää voinutkaan palauttaa, koska he olivatkin hieman "yllättäen" muuttuneet todellisiksi hengen hädässä oleviksi pakolaisiksi. Olihan entinen eliitti tyhjentänyt valtion kassan lastensa pelastamiseksi, josta vallankaappaajat eivät lievästi sanottuna pitäneet. Paljastin tämän aikoinaan YLEn suorassa vaalikeskustelussa 1983 vaalien alla.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Sun pitää Jorma kirjoittaa lista niistä kaupungeista ja kylistä, joihin Jussi Halla-aho saa mennä käymään. Saadaan jonkinlainen roti tähän touhuun.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Menisi nyt ensin sinne Ahvenanmaalle, jonne persut haluavat kaikki jonkinlaiseen vähemmistöön jääneet lähettää.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
  "...jonne persut haluavat..."

Voi syvä huokaus tätä leimaamista ja pahansuopaa asioiden vääristelyä kohtaan. Tuollaista esitti puolivakavissaan tasan yksi "persu", eli T. Hakkarainen, koskien yksinomaan homoseksuaaleja ja somaleita.

Riisu poliittiset silmälasisi, vedä pari kertaa henkeä ja esiinny vähemmän asennelatautuneena ja kiihkeänä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #120

Ja tuo Hakkaraisen heittokin on ikivanhan vitsin uudelleenherättelyä. Ahvenanmaalle on milloin mitäkin heitelty jo paljon ennen Perussuomalaisten syntyä. Kävivätpä teekkarit aikoinaan lyömässä maahan kiiloja Turun itärajalle, jotta se lohkeaisi irti mantereesta ja ajelehtisi ... arvaattekin jo minne.

Mutta onhan se kiva havaita, että vähemmän-lukutaitoisten leireissä arvostetaan korkeasti oppineita persuja niin paljon, että heille halutaan antaa kunnia noinkin vanhoista hyvistä oivalluksista;-)

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Yritetäänpä puristaa Jorman logiikka lyhyempään muotoon.

1.) Olemme Suomessa, joka pitää sisällään omalaatuisen kulttuurin

2.) Ihmisiä alkaa saapumaan maahan hyvin poikkeavista lähtökohdista

3.) Kyseisten ihmisten käyttäytyminen selittää omalta osaltaan näiden lähtömaiden surkeaa ihmisoikeustilannetta.

4.) Kantasuomalainen väestö alkaa kritisoimaan tätä antisosiaalista käytöstä

5.) Tiedostavat jormahärköset syyllistävät näitä kriitikoita tiettyjen kulttuuripiirien vahingollisesta käyttäytymisestä

Miten ihmeessä maahanmuuttokriitikoiden nostamia ongelmia tulisi sitten ratkaista? Lisäämällä maahanmuuttoa vai lopettamalla vahingollisten lieveilmiöiden tutkiminen? Kuinka hyvin se on toiminut muissa Euroopan maissa?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tuorein kirjoitus osoittaa sen, että MTV3:n paikalla ollut toimitus uutisoi tilaisuudesta täysin odotusten mukaisesti, eli puutteellisesti, puolueellisesti ja mitä suurimmalla poliittisella asennoitumisella. Tämä jos joku on omiaan aiheuttamaan sen, että täällä blogistanissa ne, jotka eivät olleet paikalla ja luottavat sokeasti siihen, mitä Maikkari on keksinyt kirjoittaa, ovat sitkeästi sitä mieltä, että somalit grillasivat asiapitoisilla, nokkelilla ja taidokkailla kysymyksillään selkä seinää vasten asetettua H-a:ta ihan 6-0.

Erityisesti tämä on sangen huomionarvoista:

  "Totesin, aiempaan esitykseeni viitaten, että vaikka bussikuskeissa toki on somaleja (kaikki kunnia heille), somalien työllisyysaste on 13,2%. Tähän somali vastasi, että kaikki somalit ovat töissä. Joku suomalainen pyysi takarivistä kaikkia niitä läsnäolevia somaleja, jotka käyvät töissä, nostamaan kätensä. Tulkki käänsi kysymyksen somaliksi, minkä jälkeen n. viisi henkeä nosti kätensä. Tästä hiukan kiihtyneenä tulkki sanoi, että hänellä on kolme eri yritystä. En huomannut kysyä, mitkä hänen toimialansa ovat, mutta veikkaisin ainakin yhdeksi tulkkausta.

  Kysymykset jatkuivat linjalla:

  - Miksi väität, että somalit ovat työkyvyttömiä?
  - Miksi väität, että kukaan maahanmuuttaja ei ole töissä?
  - Kuka hoitaa suomalaiset vanhukset?
  - Miksi perussuomalaiset haukkuvat maahanmuuttajia?

  Myönnän kyllä, että tämän luupin pyöriessä n. kymmenettä minuuttia aloin lievästi tuskastua ja vastaukseni saattoivat vaikuttaa 'kevyiltä' ja 'ylimielisiltä'."

Taas jälleen kerran yksi Suomen suurimmista mediataloista ei ole tuntenut vastuutaan poliittisesti sitoutumattomana ja neutraalina tiedonvälittäjänä, ja on sortunut artikkelinsa sisältämine ilmaisumuotoineen mitä tuomittavimpaan asioiden vääristelyyn, mustamaalaamiseen ja puolueellisuuteen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Janne J. M. Muhosen mukaan vaalikampanjaansa käyvän ammattipoliitikon kirjoitus on ehdottoman pätevä todiste yksittäisen mediatalon uutisoinnin puolueellisuudesta, poliittisista ennakkoasenteista ja mustamaalaamisesta. Tietysti poliitikkoa itseään koskevassa uutisoinnissa.

Okei. Uskotaan, kun Muhonen näin väkevästi sanoo, ja oikein vielä Scriptaan linkittää. Siinähän se absoluuttinen totuus.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #122

Minulla ei ole mitään syytä epäillä Halla-ahon valehdelleen kirjoituksessaan, vaikka onkin "vaalikampanjaa käyvä ammattipoliitikko". Vaikka kieltämättä ilmaisin väitelauseen juuri siten kuin sinäkin sen kommentissasi toistit, tarkoitin pikemminkin sitä, että Halla-ahon kirjoituksen ja MTV3:n artikkelin välinen huikea ristiriitaisuus itse asiasisällön osalta on pesunkestävä todiste siitä, millaiseen vääristelyyn ja tarkoitushakuiseen leimaamiseen Maikkari pyrki(i). Lisäksi tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta.

Voisin vaikka käydä Maikkarin artikkelin sananmuodot kohta kohdalta läpi ja dekonstruoida sitä seikkaperäisesti, mutta tämä ei taida maksaa vaivaa. Näin aiemmin tehtyäni minua on syytetty lähipiirissänikin marttyyriudesta sekä siitä, että tartun asiakysymysten osalta pelkästään uhrin asemasta, ajojahdista (tietenkin kritisoijien mukaan täysin kuvitteellisesta sellaisesta) ja median vääristelystä ulisemisesta.

On vain henkilökohtaisesti melko ylitsepääsemättömän hankala niellä päivistä ja viikoista toiseen jatkuva tarkoitushakuinen mustamaalaus. Väitän, että sinäkin olet joskus kohdannut vastaavia ajatuksia, kun median tähtäimessä on ollut keskustapuolue, esim. taannoisen vaalirahoituskohun tiimoilta.

Erityisen surullista tämä nykyään sangen yleinen ilmiö on siksi, että suurimpien päivälehtien levikkialueella asuvista ja internetistä löytyvien artikkeleiden tavoittamista ihmisistä merkittävä osa on täysin (lähde)kritiikittömiä sitä kohtaan, mitä suuret ja maineikkaat tiedonvälittäjät, varsinainen neljäs valtiomahti, asiasta kuin asiasta uutisoivat.

Juuri tähän viittaan toteamalla, etteivät vääristellen ja mustamaalaten uutisoivat median toimijat tunne vastuutaan. Kynä on monessa suhteessa miekkaa väkevämpi ase ja väärissä käsissä tai väärin käytettynä johtaa todella ikäviin lopputuloksiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onko Härkösen ydinsanoma sitten se, että peiliin katsominen on huono ajatus ja siihen kehottaminen erityisen tuomittavaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se erityisen tuomittavaa että niin virallisessa asemassa oleva henkilö kuin JHa kehottaa jotain kansanryhmää katsomaan peiliin.
Jokun henkilön voi velvoittaa itsekritiikkiin, tai instituution joka harjoittaa jotain politiikkaa mutta kansanryhmään kohdennettuna tuollainen kehotus on alatyylistä ennakkoluulojen lietsontaa ja alistamista.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tää on taas vähän saman tason argumentointia kun silloin kun koulukiusattujen sanotaan olevan itse syyllisiä kiusaamiseen, mitäs ovat rasittavia ja tyhmiä jne.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

"tapahtui oikeasti" eli asianomaisen puolueellinen ja yksipuolinen näkemys tapahtumien kulusta. Jännästi Hallis jo noin pikaisella silmäyksellä näkee noin puolet katsojista olevan somaleita. Uskomatonta tunnistusta kyllä, oishan joku voinu olla vaikka jostain muustakin afrikan valtiosta..

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hallis tiesi, että Lieksaan on otettu suuri määrä humanitäärisiä maahanmuuttajia Somaliasta, eikä ilmeisesti missään ole uutisoitu jostain muusta Afrikan maasta lähtöisin olevaa yllättävää muuttoryntäystä Lieksaan, joten varmaan sen perusteella hän päätteli, että suurin osa Lieksassa vastaan tulevista afrikkalaisen näköisistä olisi somaleita.

Junes Lokka

Niin. MTV:n mukaan "paikalliset maahanmuuttajat pistivät Halla-ahon ajoittain ahtaalle kysymyksillään ja vastaväitteillä", vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa

"kysymykset ja "kriittiset vasta-argumentit" oli selvästi mietitty etukäteen, eivätkä ne oikein liittyneet mihinkään, mitä olin alustuksessani sanonut.

Esimerkiksi:

- Miksi puhut vain maahanmuuton ongelmista etkä hyvistä puolista?

No siksi, että tilaisuuden otsikko on "maahanmuuton ongelmat". Ehdotin, että jos kysyjälle tulee mieleen somalien maahanmuuton hyviä puolia, voimme kyllä keskustella niistäkin.

- Somalit ajavat Helsingin busseja! Kuka hoitaa teidän vanhukset?

Kysymykset jatkuivat linjalla:

- Miksi väität, että somalit ovat työkyvyttömiä?
- Miksi väität, että kukaan maahanmuuttaja ei ole töissä?
- Kuka hoitaa suomalaiset vanhukset?
- Miksi perussuomalaiset haukkuvat maahanmuuttajia?"

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aika karulta vaikuttaa, jos tosiaan somaleita suositaan toimeentulotukiasioissa noin räikeästi. Se, että Lieksan kaupungin vuoden 2011 tilintarkastuskertomuksen tilintarkastajat esittivät vastuuvapauden eväämistä johtavalta sosiaalityöntekijältä Tarja Lehdolta ja sosiaalijohtaja Soile Syrjäläiseltä, puhuu vahvasti sen puolesta, että suosiminen on todellista. Aihetodisteena toimii vielä se, että Lehto ja Syrjäläinen eivät saapuneet kyseiseen tilaisuuteen kertomaan omaa kantaansa.

Yleisestikin Halla-ahon esittämä kysymys siitä, miksi maahanmuuton kustannukset ja toimeentulotukiasiat salataan, on erinomainen. Kuten Halla-aho itse toteaa: faktatieto on paras ase perusteettomia ennakkoluuloja vastaan.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

On ehkä yhteenvedon aika, vaikken keskustelua lopetakaan.

Oliko Halla-ahon Lieksan vierailulla joku muu tarkoitus kuin kärjistää vierasmaalaisten ja paikallisten suomalaisten suhteita. Tuskin, ellei Halla-ahon omaa vaalityötä oteta lukuun. Sen kannalta ärsytys ja julkisuus oli maksimaalista, minkä hän ehkä suunnittelikin.

Oliko hänen ydinsanomansa jokin muu kuin blogissani esitin? Tuskin.

Ymmärtääkö median edustaja koskaan Halla-ahon mielestä, mitä hän tarkoittaa? Tuskin.

Johtiko tässä blogissa käyty keskustelu jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. Tuskin.

Ilmestyvätkö tällaisen alustuksen jälkeen hallabotit koloistaan ylistämään Mestariaan ja hänen pyhää Scriptaansa? No aivan varmasti. Näin toimii kultti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jorma Härkönen: - "Tuskin, ellei Halla-ahon omaa vaalityötä oteta lukuun."

Niin, jos todennäköisimmän selityksen jättää ottamatta lukuun, niin saahan sitä tehtyä vaikka minkälaisia tulkintoja.

- "Oliko hänen ydinsanomansa jokin muu kuin blogissani esitin? Tuskin."

Hänen omien sanojensa mukaan hänen ydinsanomansa oli halu keskustella maahanmuuton kustannuksista ja ongelmista. Uskotko sinä sitä? Tuskin.

- "Johtiko tässä blogissa käyty keskustelu jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. Tuskin."

Tuosta viimeisestä "tuskin" toteamuksesta olen samaa mieltä, mutta yritänpä silti. Yhteisymmärrystä voisi alkaa rakentaa vaikkapa sillä, että vastaisit seuraaviin kysymyksiin:

Voiko maahanmuuton kustannuksiin laskea esimerkiksi maahanmuuttajien tekemät rikokset, oikeuslaitoksen kuormittamisen ja maahanmuuton ympärille syntyneen syntyneen liiketoiminnan (monikulttuurisuustoimistot, tulkkauspalvelut, kielikoulutukset yms.) kulut. Jos ei, niin miksi ei?

Pitäisikö maahanmuuton (kokonais) kustannuksia selvittää ja sen jälkeen vielä julkaista selvityksen tulokset?

Onko oikein, että Lieksassa on pakolaisten toimeentulotukipäätöksiä on tehty ilman, että niissä on mainittu rahamäärää tai, että yhden tukipäätöksen perusteella tukea on maksettu useamman kuukauden aikana samalla, kun kantaväestön kohdalla jokaista maksua varten on tehty erillinen tulonvajauslaskelma, jonka perusteella tuki suoritetaan?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Ikävä tyrmätä yhteenvetosi "tuskin", mutta "Oliko Halla-ahon Lieksan vierailulla joku muu tarkoitus kuin kärjistää.."

Eiköhän sen tarkoituksena ollut pitää vaalitilaisuus, jossa annetaan kaikille kutsutuille ja kutsumattomille osapuolille mahdollisuus keskusteluun. Ne, joilla olisi ollut substanssia keskusteluun, katsoivat olevansa keskustelun yläpuolella, omassa Lieksan hyvävelikerhossaan.

Tai sitten hieman brutaalimmin: eiköhän jokaisen EU-vaaliehdokkaan vaalitilaisuuksien tarkoituksena ensisijaisesti ole saada nimi mediaan. Eli Halla-aho onnistui, maine senkun kasvaa.

Toimituksen poiminnat